Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Vårt samhällsengagemang

Vad ska man tänka på när man bor inneboende eller i kollektiv?

Att bo inneboende eller i kollektiv kan vara ett bra alternativ om man vill ha ett socialt och billigare boende. Men vad ska man tänka på för att undvika problem? Swedbanks ungdomsekonom, Julia Hofvendahl reder ut allt för oss.

Moving furniture out of apartment
 • Kolla upp hyresvärden

  Tyvärr finns det oseriösa aktörer. Ett bra tips är att ta referenser från personer som bott där tidigare och höra vad deras erfarenhet är.

 • Kolla upp att hyran är skälig

  Undersök vad marknadshyrorna ligger på i ditt område så undviker du att betala för mycket. Även om du bor i andra hand eller som inneboende gäller skydd mot oskäliga hyror. Har du betalt för mycket, så kallad ”ockerhyra” har du rätt att kontakta hyresnämnden och få hyran prövad och i vissa fall få återbetalning. 

 • Lägg upp en annons där du beskriver vem du är och vad du söker för boende

  Gör det lättare för hyresvärden att hitta dig. Be även dina anhöriga sprida att du söker ett rum eller boende på sina sociala medier. 

När du väl hittat ditt boende - skriv kontrakt

 • Vad ingår i hyran? Internet, hemförsäkring, delat kök? När ska hyran vara betald? Vad händer om du inte betalar? Förväntas något annat av dig? Skottning, gräsklippning?
 • Behöver du en egen hemförsäkring? Vem bär ansvar om det uppstår en vattenläcka i din del av boendet? Vad gäller vid stöld, förstörelse, brand?
 • Behöver du deponera en summa? Att betala hyra i förskott är inget konstigt. Gör upp i kontraktet vad som händer med förskottet vid uppsägning.
 • Hur lång är uppsägningen, både från hyresvärdens sida och din? En till två månader är vanligt.

 

Trivselregler och förbrukning

Har du lätt att anpassa dig? Vad händer om du bjuder över vänner? Och får man ”låna” mat från någon annan?

- När man bor i kollektiv finns det normalt flera gemensamma ytor, som kök, badrum och vardagsrum. Prata och kom överens om trivselregler, städdagar och underhåll, säger Julia.

Att vara inneboende hos någon annan eller kanske hemma hos föräldrar kan spara pengar jämfört med ett eget boende. Men det kan vara lätt att glömma bort att föräldrar betalar din elförbrukning, mat om du äter hemma, tv, streamingtjänster, försäkringar och andra utgifter som är förknippat med boendet. 

"Spara pengar men gör det schyst", avslutar Julia.

Våra tjänster för dig 18-21

När du fyllt 18 år kan du bli Nyckelkund helt utan kostnad. Du får en rad tjänster som gör att du kan sköta din ekonomi själv.

Andra läser också om

 • När vuxna barn bor hemma

  Att vuxna barn bor hemma är idag ingen ovanlighet. En tuff bostadsmarknad, framförallt i storstadsområdena, bidrar till fenomenet. Men när är det egentligen rätt att barnen börjar betala för sig hemma, och vilka andra saker kan man förvänta sig av sitt vuxna barn?

  Ska vuxna barn som bor hemma betala?
 • Konsten att leva på en liten budget

  För mycket månad kvar i slutet av lönen? Här är våra 20 bästa tips på hur du lever sparsamt – utan att det blir torftigt.

  Tips för dig som vill spara in på utgifterna